
 Page 1 

  
 
 ADDENDUM NO.3 

 
Trainer Borough - New Borough Administration, Police and Community Center 

 
October 17, 2019 

 
 The following are revisions, clarifications, or additions to the contract drawings for 
the above referenced project: 
 

1) Question: Can you please confirm, is the flagpole required satin finish or clear 
anodized finish? Both are spec’d.? 

 
Answer: Flagpole shall be clear anodized finish.  
 

2) Question: There are no specifications for the packaged rooftop units and the exhaust 
fans, please provide.? 

 
Answer: The scheduled packaged rooftop units and exhaust fans along with 

associated notes on M-5.1 are the basis of design specs and equipment 
accessories required for project.  

  
3) Question: Please confirm only listed manufacturers are permitted? 

 
Answer: Manufactures may be substituted, contractors shall follow spec section 

012500 for substation requests. See drawing M1.0, “General 
specifications”. Numbers 17 & 18. # 17- Manufacturers’ model numbers 
are specified solely to establish standards of quality for performance and 
materials #18-Substituted products submitted and approved for use that 
necessitate changes to the work of other trades of contract shall be 
coordinated and arranged by the contractor who submitted the substitution 
without additional costs to the owner. 

 
4) Question: Are there any domestic steel requirements for this project? 

 
Answer: There are currently no domestic steel requirements for this project 
 

5) Question: If the ductwork is protected during construction will duct cleaning by 
mechanical methods be required? 
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Answer: If ductwork is sufficiently protected during construction duct cleaning is 
not a requirement. If the protection is not sufficient and the ductwork is not 
clean to the Engineer’s satisfaction prior to project completion, the 
contractor is responsible for cleaning it per spec  section 2305000 paragraph 
1.16- “A’. 

 
6) Question: The specifications mention security bars but none are shown. Are there 

any security bars to be provided on this project 
 

Answer: Security registers are specified in holding areas.  Security bars are not 
required in the Holding areas due to duct and security  register sizes. 

 
7) Question: In regards to General Mechanical Construction Notes-Roof Item #1 on 

M2.3 & 233113-3.3-C-2: What type of weatherproof jacketing is required? 
 

Answer: See duct insulation spec 230713-part 2.10 paragraph “D”. 
 

8) Question: In regards to Mechanical Ductwork/Equipment Notes Item #11 on M1.0 & 
230713-3.11: Please confirm which requirement rules. Also does the return 
duct get insulated? 

 
Answer: Where there is a conflict between the drawings and specifications, the more 

stringent shall apply. The return ductwork located within the building 
envelope is not required to be insulated. 

 
9) Question: General Mechanical Construction Notes Item #5 on M2.1 states to line the 

supply mains with 1" liner. Is this liner sufficient enough so these supply 
mains do not have to be wrapped also? 

 
           Answer: If the appropriate insulation value is provided by the lining, external 

insulation is not required..  
 
10)  Question: The rooftop units are to be provided with factory installed return air 

smoke detectors. The plans show return air duct mounted smoke detectors 
upstream of some of the units. Please confirm only the factory installed 
smoke detectors are to be provided. 

 
       Answer: The rooftop units shall come with factory provided smoke detectors. The 

detectors are shipped coiled up so the mechanical contractor can install them 
in the in locations shown on drawings. 
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11)  Question: The ductless split systems are to be provided with remote wired wall 
mount controllers but none are shown on the plans. Are they to be 
provided with integral, wired or wireless remote controllers? 

 
       Answer: The ductless split system heat pumps shall have remote wired wall 

mounted controller as noted on schedule. 
 
12)  Question: The electric heaters specifications call for wall thermostats, the schedule 

calls for integral thermostats and the plans show no thermostats. Please 
confirm all electric heater thermostats are to be integral.? 

 
       Answer: Electric Unit heaters shall have integral thermostats as noted on schedule. 

 
13)  Question: There are no HVAC control specifications. Please confirm the controls 

are contractor installed stand alone controls? 
 
       Answer: There is no BAS system all units and respective controls are “Stand 

Alone”. Contractor must include all options/accessories for a complete and 
operational system. 

 
14) Question: May the concealed HVAC low voltage control wiring be run in cable only 

or must it be run in conduit? 
 
       Answer: Concealed low voltage control wiring is not required to be run within 

conduit 
 

15) Question: Spec section 096813 & 096519 - Looking through the spec and the finish 
schedule, I see Manufacturers but no Style Line to get pricing for. Also, in 
the specs in resilient Tile Flooring they list a 12”x24” under products but 
not on the Finish Schedule only 12”12”x1/8”. Also the spec for Cove Base 
is missing? 

 
            Answer: All Resilient tile flooring shall be 12x12x1/8, use Tarkett standard price 

range tile for pricing purposes, for pricing purposes carpet tile 1 shall be 
Patcraft Mid century pop, Carpet tile 2 shall be Conundrum. Cove base 
specification has been included with this addendum 

 
16) Question: Please provide gas fired radiant heater specifications? 

 
      Answer: Radiant heaters are specified on M5.1. 
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17) Question: Is there a design available for the retaining wall at the south end of the 
project? 

 
      Answer: The design of all retaining walls is the responsibility of the Site Contractor 
 
18) Question: The bid form has separate pricing for each building. Are both buildings 

being bid as one contract and not as separate contracts to be given out 
individually as two separate contracts? This will make a big difference due 
to separate General Conditions? 

 
             Answer: The separate pricing is simply to understand the price of each building. 

The intent of the bid is to award both buildings as one bid package to the 
lowest responsible bidder. 

 
19) Question: Please provide a cross section of the infiltration basin indication top and 

bottom elevations of amended soils? 
 
             Answer: Basin cross section is included on sheet 16 of 20. Amended soil will only 

be required if rock is encountered within 2 feet of the proposed basin 
bottom. 

 
20) Question: Please provide specification for divisions 31, 32 & 33? 

 
             Answer: All relevant specifications for site work are contained within the Civil 

engineers bid documents. 
 

21) Question: Specification section 012100, 3.3-A & B , under which bid package are 
these allowance to be carried in? 

 
             Answer: Allowance #1 ($50,000) shall be carried in the site bid package, Allowance 

#2 ($100,000) shall be carried in the building bid package, this number 
should be carried in the Administration building number but will be 
available for the entire Building bid package. 

 
22) Question: In Earth engineering’s report, page 17 paragraph 2, the geotechnical 

investigation for the proposed retaining wall at the south end of the project 
site was not part of their scope. Please provide the design parameters to be 
used ( Under cutting , compaction grouting, ect ) for bidding proposes? 

 
             Answer: Contractor shall for pricing purposes assume a mechanically stabilized 

wall with reinforcing grid, assume grid length equal to the wall height. 
Provide for import of stone for backfill purposes along the length of the 
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wall. If soil undercut and replacement is required these cost would be 
covered under the site soils allowance.. 

 
23) Question: On drawings A-4 and 5 it seems to be showing an overhang at the gutter 

locations but, also, looks like it could be a drawing error. Is an overhang 
required? 

 
             Answer: No overhang is required, Building manufacturers standard eave & gutters 

details will be sufficient . 
 

24) Question: The liner panel is shown on one section cut 4/A-5 but not called out on 
any other sections like on A-4. Should I include the liner panel on all walls 
from CMU to ceiling? 

 
             Answer: There are no liner panels required for this project. 
 

25) Question: Countertops - Drawing A-19 elevations 4 & 5 Breakrooms 210 & 228 
shows countertop as P. Lam. Sections 2 & 3 show these same counter tops 
as Solid Surface. Can you clarify? 

 
             Answer: Countertops shall be P. Lam for break room 210 & 228 
 

26) Question: On the bid form, which building should we apply the General Conditions 
to? 

 
             Answer: General conditions can be applied to the administration building but should 

be inclusive of both buildings 
 

27) Question: Does General Mechanical Construction Note #5 on M2.1 apply to the 
Borough Building duct on M2.3? Does any Community Center duct get 
duct liner? 

 
             Answer: Municipal building- All supply and outside air ductwork shall be externally 

wrapped. Return ductwork shall be externally wrapped in unconditioned 
spaces only. Community Building- All units supply and return 
ductwork shall be internally lined from the point of ductwork entering the 
building for 15’-0”.   RTU-3- Supply ductwork shall be externally 
wrapped.: RTU-1 & 3 (gym units)- round supply ductwork within gym after 
the 15’ of internal lining shall be uninsulated. 

 
 

END OF ADDENDUM 


